top of page

RAFEL COCKTALE ABC

New Dutch Genever

Rafel Jenever drink je puur, in een snel te maken mix of cocktail. Bij Rafel maken we geen onderscheid tussen cocktailes en mixen, omdat ze allemaal op hun eigen manier lekker zijn en hun eigen verhaal vertellen. Daarom noemt Rafel Cocktails & Mixen allemaal cocktales.

En we kunnen je verzekeren: een Rafel Cocktale is een feestje én vooral lekker. Om het feestje compleet te maken, hebben we een ABC gemaakt met de nodige basisbegrippen voor het maken van jouw favoriete cocktales . Want of je nu nieuw of een doorgewinterde cocktalemaker bent, het kan nooit kwaad om de boel even helder op een rij te hebben.Hier komen ze:

AFTOPPEN de laatste stap om een longdrink cocktale  tot aan de rand van het glas te vullen met ijs, frisdrank, siroop, sap of champagne.

ANGOSTURA een van de bitters van mooie kruiden en plantenextracten die veel in cocktails wordt gebruikt.
 

BALLOON het bekende gin tonic glas: een groot bolvormig glas op een voet (ook wel Copa).

 

BARLEPEL een lange lepel met twee kanten, de bolle lepelkant gebruik je om te roeren, de platte kant gebruik je om te layeren.

BLOCKED één groot rond of een blok ijs.

CHURN met je barlepel roeren en langzaam van beneden naar boven gaan. Hiermee mix je rustig de ingrediënten.  

COLLINS lijkt op een highball glas (kijk bij de H 😉), maar net wat smaller en hoger.

COUPE een rondvormig glas.

CRUSHED ICE kleine stukjes ijs. Eenvoudig te maken door ijsblokjes in een handdoek te leggen en het ijs te ‘crushen’ door erop te slaan. Nog makkelijker is om het te kopen in de supermarkt.  

DASH een scheutje.

DEEL de hoeveelheid drank voor in je cocktale. 1 deel is 1 schenkmaatje.

DOUBLESTRAIN bij het uitschenken gebruik je een strainer (kijk bij de S 😉) en het zeefje.

DRY STRAIN shaken met eiwit, dit doe je zonder ijs. Dry shaken doen we vooral met eiwit zodat je een mooie schuimlaag krijgt.

EL afkorting voor een eetlepel, bijvoorbeeld limoensap (1 el).

FLUTE een champagneglas.

GARNEREN de laatste stap van het bereiden van je cocktail, het versieren of decoreren met vers fruit of kruiden.

HAWTHORNE STRAINER dé klassieke cocktail zeef.

HIGHBALL GLAS een longdrink (hoog en breed) glas.

INFUSED dranken zoals jenever, vodka of gin die je kunt infuseren in een afgesloten fles of weckpot en door er bijvoorbeeld vanille, drop of gummibears bij te doen. Wat je leuk lijkt en lekker vind doe je erbij!

JIGGER een schenkmaatje of barmaatje in de vorm van een zandloper met 2 vaste maten. De kleine maat is voor een enkele shot en de grotere maat voor een dubbele.

LAYEREN een techniek om je cocktale  in laagjes op te bouwen, waarbij je begint met de drank met de hoogste dichtheid qua alcoholpercentage. Hierbij schenk je voorzichtig in over de bolle kant van een theelepel.

LIKEUR een type sterke drank met minimaal 15% alcohol en een minimale hoeveelheid suiker van 100 gram per liter, bekende likeuren zijn onder andere Drambuie, Licor 43, Amaretto, Triple Sec en Limoncello.

MARTINI de V vormige klassiekeR

MOCKTAIL een alcoholvrije cocktail (ook wel virgin).

MUDDLE het fijnstampen van ingrediënten zoals aardbeien, citroentjes, muntbladeren met een muddler (stamper).

NEAT een cocktail zonder ijs in het glas.

NICK 'N NORA een wat kleiner, ovaalvormig cocktail glas.

ON THE ROCKS geserveerd met blokjes ijs. Te koop in elke supermarkt.

PEELER geschikt om fijne draadjes van de schil van citroen of andere citrusvruchten te schaven, gebruikt bij cocktales zoals de Jen Tonic.

PITCHER een kan waarmee je cocktales kunt uitschenken, ideaal voor het maken van een XXL cocktale om te delen met vrienden.

POURER een schenktuit die je bevestigt aan een drankfles om de drank makkelijk uit te schenken.

RASP met een rasp kun je mooie vormen uit een citrusschil raspen, of smaak versterken met citrusrasp in de cocktale.

SHAKEN een techniek waarbij je de ingrediënten van een cocktale mengt door ze te schudden in een shaker met ijs. Je schenkt de cocktale vervolgens (meestal door een strainer/zeef) in het glas.

SHAKER een shakebeker, waarvan de bekende types de Manhattan of de Cobbler shaker zijn. A must have om thuis cocktales te maken.  De Boston Shaker heeft een glas en een tinnen of kunststof beker waarbij je ziet wat er in gaat en er meer in past om meerdere cocktails tegelijkertijd te maken.

SLAPPEN een kruid zachtjes te “slaan” maak je de poriën van het kruid (bijvoorbeeld munt) open, waardoor de geur nóg sterker wordt.

SODA bron-, bruis- of spuitwater. Vaak om je cocktale af te toppen.

SOUR een cocktale op basis van citroen, suiker en crushed ice in combinatie met sterke drank.

SQUEEZE met je hand persen van een citroen, limoen of sinaasappel (pas wel op voor de pitjes).

STIR de ingrediënten van een cocktale meng je door te roeren met een barlepel in het glas, een techniek die je gebruikt bij de Jen Tonic of bij een longdrink cocktale.

STRAIN schenken met je strainer. Dit is een soort zeefje die je op je shaker zet zodat het ijs niet meegaat bij het uitschenken. Een finestrainer is een kleiner cocktailzeefje of keukenzeefje om het ijs of fruit te zeven.

TUMBLER het bekende whiskey glas, veel gebruikt voor sour cocktails en cocktales on the rocks. Daarom heet dit glas ook wel rocks.

UP de cocktale bereid je alleen met ijs en daardoor is ie lekker koud bij het drinken maar je doet dus geen ijs in het glas.

WHIP SHAKE shaken met een laagje crushed ijs.

ZEST de dungesneden schil van limoen, citroen of sinaasappel. Met een zesteur maak je de mooiste zests.

ZOUTRANDJE OF RIMRANDJE het aanbrengen van een zout- of suikerrandje op de rand van je glas (dit noem je dan weer rimmen). Even het randje natmaken en dan dopen in het zout of suiker.

bottom of page